Olika typer av tak

När man ska göra ett takbyte kan det estetiska vara en viktig del. Man vill förstås ha ett vackert tak, men det är sällan fritt fram att välja vad som helst bland de olika typer av material som finns. Det finns till exempel material som är mer lämpade för vissa tak, och vissa material kan rentav vara olämpliga att använda sig av.

Det kan till exempel handla om takets lutning eller hur tungt det kommer att bli. Ett tyngre tak, som till exempel ett betongtak, kräver en stadig konstruktion. Ett platt tak gör sig bäst med plåt eller papp. Det gäller med andra ord att veta vilken typ av tak man har och vilket eller vilka material som passar bäst att använda sig av.

 

Tegeltak

Tegel är det klassiska materialet för tak och det har använts i flera hundra år. Det ger ett levande intryck och det åldras vackert. Ett alternativ när det gäller takbyte till tegeltak är betongpannor som är något billigare och är lättare att lägga. De finns dessutom i många olika färger vilket gör det enkelt att hitta den rätta pannan för huset.

Vitt hus med brutet rött tegeltak
Tegeltak

Plåttak

När man gör ett takbyte till plåttak har man stora möjligheter att påverka utseendet. Plåten finns i en rad olika färger och i olika profiler. Plåttak är lätta vilket gör att de passar på många byggnader. De väger ungefär en tiondel av vad ett betongtak gör. Plåttaken är också tåliga mot väder och vind, men de har inte lika lång livslängd som exempelvis ett tegel- eller betongtak.

Svarta plåttak i klassisk stadsmiljö
Plåttak

Papptak

Liksom plåttaket har papptak en kortare livslängd än tegel- och betongtak. Tegeltak håller i minst 100 år och dagens betongtak håller ungefär lika länge. Papptak håller ungefär 20-30 år och behöver med andra ord bytas tidigare. Å andra sidan är ett takbyte till papptak billigare än plåt och betydligt billigare än tegel och betong.

Närbild på rött papptak lagt i rutmönster
Papptak

Shingeltak

Shingel består av formskurna plattor som är tillverkade av glasfiberfilt och impregnerade med en speciell asfaltsmassa. Man skulle kunna säga att det är som en blandning mellan papptak och tegel-/betongtak eftersom man får lättheten hos ett papptak men ändå i viss mån utseendet av ett tak med pannor. Shingel finns i flera olika färger och mönster och ligger i mellanprisklassen.

Shingeltak
Shingeltak